Ruim 40 miljoen euro om baby in kwetsbaar gezin goede start te geven

Het kabinet stelt 41 miljoen euro beschikbaar om baby’s in kwetsbare gezinnen een betere start te geven. Via gemeentelijke projecten moet vóór, tijdens en na de zwangerschap meer hulp worden geboden tijdens de eerste duizend dagen van baby’s.

De eerste duizend dagen duren vanaf het moment van de bevruchting tot een kind ongeveer twee jaar is.

Cruciaal

Die tijd is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen, zegt hoogleraar Tessa Rosenboom. “Als een kind zich in de eerste twee jaar van zijn leven niet goed ontwikkelt, heeft hij daar zijn leven lang last van.”

Een kind dat verstoord wordt in die ontwikkeling, heeft op latere leeftijd meer kans op allerlei problemen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes of depressie, waarschuwt Rosenboom.

25.000 baby’s hebben valse start

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 25.000 baby’s te vroeg of met ondergewicht geboren. schrijft het ministerie. “Dat betekent dus dat veertien procent van alle kinderen een valse start maakt waar ze in de rest van hun leven ook op allerlei manieren last van hebben”, zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. “Dat willen we terugdringen.”

Vaak heeft ondergewicht of vroeggeboorte een oorzaak die vermeden kan worden. Kinderen worden in verre van ideale omstandigheden geboren, bijvoorbeeld bij verslaafde ouders of in situaties van huiselijk geweld.

Beter concentreren op de zwangerschap

Voor het programma is 41 miljoen euro beschikbaar. De Jonge wil dat geld inzetten voor begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap.

“Wij denken dat we veel beter kunnen helpen als we alles wat er gebeurt in het medische domein, met de verloskundige, de huisarts en de gynaecoloog, kunnen verbinden aan alle ondersteuning die er vanuit de gemeente kan worden geboden”, zegt De Jonge. “Dan moet je denken aan begeleiding bij schulden, of begeleiding bij de vraag ‘zit ik straks nog in mijn huis’?”

Door de stress rondom dit soort problemen weg te nemen, kunnen ouders zich beter concentreren op de zwangerschap en het grootbrengen van hun kindje. Maar ook voor de zwangerschap is er wat te winnen, denkt De Jonge.

Anticonceptie

Zo begon in 2014 in Tilburg het programma ‘Nu Niet Zwanger’. Met behulp van gesprekken probeerde de GGD Tilburg kwetsbare vrouwen over te halen om anticonceptie te gebruiken. De pilot krijgt met de start van het actieprogramma een landelijk vervolg.

Daarnaast wil De Jonge de wet aanpassen, zodat Jeugdzorg al voor de geboorte hulp kan bieden. Nu kan dat pas vanaf de geboorte en dat is voor sommige ouders, en hun kinderen, niet snel genoeg.

 

Bron: RTL Nieuws

error: Deze website is beveiligd tegen het opslaan van video\'s en afbeeldingen.