Kosten

Motorische ontwikkeling

 

 

Tijdens de bijeenkomsten van ‘Bewegen met je Baby’, vertel ik je graag meer over de motorische ontwikkeling, passend bij de leeftijd van jouw baby. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Er is enorm veel variatie mogelijk, dus maak je niet te snel ongerust.

 

Hieronder vind je in het kort de stappen in een motorische ontwikkeling, uiteraard gaan we daar tijdens de cursus verder op in.


0 tot 3 maanden

Bij de geboorte krijgen baby’s een aantal automatische bewegingen mee: de reflexen. De bekendste reflexen zijn de zuigreflex, de grijpreflex en de schrikreflex.

In de eerste 3 maanden is de baby vooral bezig met het aanpassen van het lichaam aan het leven buiten de baarmoeder. Denk aan op pijl houden van lichaamstemperatuur, drinken, boertjes, krampjes, communiceren/ huilen, bewegen tegen de zwaartekracht enz. Bewegingen zijn vooral nog onwillekeurig, onbewust en ongericht. Langzaam maar zeker is er sprake van intensiever contact, een rustiger bewegingsbeeld en interesse in de omgeving.

Als je baby ongeveer een maand oud is, kan het al even het hoofdje omhoog houden als je het op de buik legt.  Na ongeveer 6 weken kan jouw baby zelf zijn hoofdje meebewegen/ draaien, als je dat uitlokt met jouw gezicht of een speeltje dat je naar links of rechts beweegt. Rond de 3 maanden krijgt je baby steeds meer interesse in de omgeving, in speelgoed en opent het (meer bewust) de handjes en begint te grijpen. Het contact wordt steeds intensiever en gerichter.

 

3 tot 6 maanden

Buiklig wordt stabieler en makkelijker en de romp wordt steeds verder opgetild van de onderlaag. Je baby neemt meer steun op de onderarmen. In ruglig komt meer variatie en misschien rolt je baby al naar de zij en ontdekt zijn handjes en voetjes.
Samen oefenen we omrollen van rug naar buik en ook terug.

 

6 tot 12 maanden

Motorisch gezien een heel belangrijke periode omdat je kind nu zelf van houding kan gaan veranderen en dus ook keuzes heeft: omrollen (buik-rug-buik), gaan zitten en weer terug naar buiklig en niet te vergeten het kruipen. Kruipen is motorisch gezien een belangrijke vaardigheid. Armen en benen onafhankelijk van elkaar gaan bewegen. Pas vanaf ongeveer 9 maanden is het nuttig om het zelfstandig zitten uit te lokken. ‘Het staan’ stimuleren we ook pas vanaf een maand of 10.

In deze periode wordt de oog-hand coördinatie steeds beter en wordt de fijne motoriek belangrijker. Je kind gaat speeltjes bestuderen, betasten en overpakken. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de eerste imitaties zoals zwaaien of ‘klappen in de handjes’.

error: Deze website is beveiligd tegen het opslaan van video\'s en afbeeldingen.