Artikel op IMH Nederland

Even voorstellen:

Mijn naam is Marilou Vorsselmans, baby-kinderfysiotherapeut. Sinds 1,5 jaar ben ik actief met ‘Bewegen met je Baby’. Graag wil ik mijn expertise op het gebied van motorische ontwikkeling, lichaamstaal en interactie met jonge baby’s inzetten voor jonge ouders om het nieuwe leven met een pasgeboren baby te vergemakkelijken en aangenamer, rustiger, plezieriger te maken.

Jonge ouders raken steeds vaker ‘in de war’ of zelfs ‘burn out’, omdat het lastig voor ze is om een nieuw evenwicht te vinden, na de geboorte van hun eerste kind. Slaap tekort, huilbaby, onzekerheid, veel vragen, kleinere wereld, andere uitdagingen, nieuw ‘evenwicht’, andere relatie met je partner, zo heeft ieder zijn nieuwe uitdagingen. Naast de ‘roze wolk’ van vroeger blijken ouders nu behoefte te hebben aan informatie om hun baby te leren begrijpen.

Interactie met je baby: superbelangrijk!

Jonge baby’s  communiceren middels lichaamstaal en het is ‘de kunst’ om die te begrijpen en juist te interpreteren. Alleen als er échte aandacht is kun je de signalen van de baby herkennen en er adequaat op inspelen. Probeer dus volledig beschikbaar te zijn  tijdens de verzorging. Ben je bewust van de authenticiteit van ieder kind en pas je handelen daar op aan

Het is belangrijk om te blijven kletsen, intensieve verbale interactie stimuleert de taalontwikkeling. Ben bewust van je intonatie, ritme en volume. Juist als baby onrustig is of huilt probeer je hem/haar te troosten met tactiele prikkels of geluidjes en tekst.

Spelen

Natuurlijk, een pasgeborene heeft het de eerste weken druk met het wennen aan de nieuwe situatie, buiten de baarmoeder: zelfstandig ademhalen, temperatuur op peil houden, verwerken van voedsel   ( denk aan boertjes, spugen, poepen, krampjes), omgaan met alle prikkels uit de omgeving en bewegen tegen de zwaartekracht in. Een hele klus, kun je je voorstellen!

Papa en mama, op hun beurt hebben ook even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie, zeker als het hun eerstgeborene is. Er wordt een kind geboren, maar ook een  papa en een mama.

Als er sprake is van een nieuw evenwicht en de rust keert weer, nodig ik je uit om eens extra naar de bewegingen (motoriek) van je baby te kijken. Waarschijnlijk heb je dat al lang gedaan want baby’s communiceren veel middels hun bewegingen: baby huilt als hij/zij honger of darmkrampjes heeft, baby wordt wat onrustig of wrijft in de ogen of geeuwt als hij/zij slaap heeft. Gelukkig komt er altijd weer een moment waarop de baby gaat slapen.

Spelen begint al wanneer je baby lekker in je armen ligt en jij biedt hem je vinger aan die vervolgens stevig vast gepakt wordt. Het opbouwen van oogcontact, gebeurt ook middels spel. Je hebt alle aandacht voor je kleine en probeert zijn blik te ‘vangen’. Op den duur gaat baby je zelfs volgen met de ogen als jij even uit beeld dreigt te raken of een andere houding aanneemt.

Spelen met je baby kun je ook prima koppelen aan ‘het verluiermoment’ op de commode of op de eettafel. Spelen doe je samen, je probeert de baby uit te lokken om samen te spelen. Het VAT principe:

VOLGEN: Je kijkt aandachtig naar je baby: waar zijn de ogen, de armen. De benen? Zijn de bewegingen onwillekeurig of zie je al een beetje bewuste motoriek?

AANPASSEN: Probeer je zelf aan te passen aan het spel/bewegingsniveau van je baby.

TOEVOEGEN: Misschien is het prettig voor je baby als je de armpjes even vasthoud in de middellijn, misschien wordt baby rustiger als je hem een beetje tegendruk geeft, of stevig vastpakt.

Motorische ontwikkeling

Om de motorische ontwikkelingen de neurologische groei te stimuleren is het belangrijk om variatie aan te bieden. In buikligging of ‘Tummy houding’ worden heel andere vaardigheden aangesproken dan wanneer de baby op de rug ligt. Denk aan  oprichten van het hoofd, rugspieren en stabiliteit in de schouders. Draaien naar zijligging is al een ‘half-omrol-moment’ en in zijligging wordt het bovenliggende armpje en handje meer aangesproken/ gestimuleerd. Komen de handjes al open? Stimuleer eens met een zacht speeltje tegen de handrug.

Spelenderwijs ben je al druk doende om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Ik ben en blijf kinderfysiotherapeut dus dat zit altijd in mijn achterhoofd!

De mijlpalen.

Mijlpalen zijn (motorische) vaardigheden die de baby op een bepaald moment zelf kan. Zelf ben ik van mening dat daar soms zeker ook door ouders, maar ook op verschillende consultatiebureaus té veel waarde aan wordt gehecht. Natuurlijk is het fijn en belangrijk dat je kind op zijn 2everjaardag zelfstandig loopt, maar ben voorzichtig met een ‘red-race’. Ieder kind ontwikkelt zich op ‘eigen-wijze’. Er is veel variatie mogelijk en sla géén stappen over door het zitten en staan te veel en te vroeg te stimuleren. Neem de tijd, speel, varieer en geniet vooral! Er zijn op internet en in tal van publicaties schema’s te vinden, dus ik sla dat hier liever over. Omdat de meeste kinderen met 10 maanden (gaan) tijgeren en kruipen, heb ik die vaardigheid als eindterm genomen. Op dat moment gaat baby zelf de wereld ontdekken en begint het echte opvoeden: Naast stimuleren wordt dan ook het aangeven van beperkingen cruciaal.

Tenslotte:

Met praktische workshops zie en ervaar je hoe je de interactie en spel kunt optimaliseren. En uit ervaring blijkt dat het nog leuk is ook!

Dank aan Danique van IMH Nederland , die mij uitgenodigd heeft om dit blog te schrijven. Ik hoop dat jullie, jonge ouders, er je voordeel mee doen. Natuurlijk blijven er altijd nog vragen. Die beantwoord ik graag! Kijk ook even op de site van ‘Bewegenmetjebaby’ en/of stel je vraag via info@bewegenmetjebaby.nl.

Leuk van je te horen!

Marilou

 

Dit artikel is verschenen op 9 augustus 2019 op de website van IMH Nederland.

error: Deze website is beveiligd tegen het opslaan van video\'s en afbeeldingen.